Wapen van Asperen

Stadje aan de Linge

Een prachtig oud stadje aan de Linge. De stad wordt omgeven door een gerestaureerde stadswal, die te zien is vanaf de Linge. Je herkent Asperen al van verre door de toren van de prachtige gotische kerk. Deze is in de avond ook prachtig verlicht. Wandelend door de straten waan je je af en toe in de middeleeuwen. Asperen maakt onderdeel uit van de Hollandse Waterlinie. Het nabij gelegen fort Asperen (in Acquoy) is zeker een bezoek waard. De Zuider Lingesluis (1809) en de Noorder Lingesluis (1862) maken deel uit van de Diefdijklinie, de oostelijke droge waterkering in de dijkring van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. De linie moet de lager gelegen westelijke gebieden beschermen tegen Betuws overstromingswater.

Lingesluizen bij Asperen

Historie & Bijzonderheden

De sluizen hadden tevens een functie in de Hollandse Waterlinie. Bij een vijandige aanval op het Gewest Holland werden de sluisdeuren gesloten. Daardoor kwam het gebied ten oosten van de Diefdijklinie onder water te staan. De tweede wereldoorlog toonde aan dat water als verdedigingslinie de vijand niet meer tegenhield. De sluizen zijn in 1997 gerestaureerd.
Rondom de sluizen is het altijd even gezellig. Veel pleziervaart en er wordt nogal eens gezwommen.
Het bijzondere stadje heeft de toerist wat te bieden. Het museum Oud Asperen, gevestigd aan Achterstraat 64, vol met historische gegevens en gebruiksvoorwerpen, is een aanrader. Of wat te denken van het Nationaal Auto Miniatuur museum “Het Minidome“. Hier is een ongekende collectie miniatuur autootjes te bewonderen (Voorstraat 80). Voor de verzamelaar en de autoliefhebber een bezoek zeker waard.

Hotspots in Asperen ‘Uitgelicht’

 • Nationaal Autominiatuur Museum Het Minidome

  Adres: Voorstraat 80, Asperen

  Het autominiaturenmuseum in Asperen heeft een unieke collectie van zo’n 7000 miniaturen uit de hele wereld. Het museum is gelegen in het voorste gedeelte van een oude boerderij die dateert uit 1640. In principe willen wij elke zaterdag- en zondagmiddag van 13:00 t/m 17:00 uur open zijn. Wel is het verstandig om ons vooraf even te bellen. Het Lees meer [...]

 • Museum Oud Asperen

  Adres: Achterstraat 64, Asperen

  Het museum werd geopend op 5 juni 1982. Het kwam tot stand, en wordt nog steeds in stand gehouden door de vereniging ‘Oud-Asperen’. Deze vereniging verzamelt en verspreidt kennis over de historie van Asperen. Het museum is gevestigd in een kleine negentiende-eeuwse arbeiderswoning, die weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat is teruggebracht.

 • Natuurplas De Wiel

  Adres: Leerdamseweg 39, Asperen

  Natuurplas De Wiel is in het jaar 1658 na een dijkdoorbraak vanuit de Linge ontstaan. Aan de noordkant van de waterplas stroomt de Linge, met aan de overzijde Leerdam. Badseizoen: 1 mei t/m 30 september. Toegang: onbetaald, openbaar.

 • De Schildkamp

  Adres: Leerdamseweg 44, Asperen

  De Schildkamp in Asperen ligt halverwege de Lingeroute, vlak bij de rivier. Met een lengte van 70 km kan die route uitstekend in twee dagen gefietst worden, zodat je onderweg tijd genoeg hebt om van alles te bekijken. Overnachten kan dan heel comfortabel bij De Schildkamp, waar je de rust en de ruimte van de Betuwe Lees meer [...]

 • Linge Loods Paradijs

  Adres: Oude Zuiderlingedijk 4A, Asperen

  Linge Loods Paradijs is een uniek plekje langs de Linge in Asperen. Verscholen achter een boomgaardje tref je onze streekwinkel en ons boomgaardcafé met terras. Naast al ons lekkers is er ook aandacht voor het verhaal achter het product en tijd voor elkaar en liever geen haast. Streekwinkel Ons assortiment bestaat uit een combinatie van biologisch en Lees meer [...]