Wapen van Gellicum

Typisch kerkdorp, vroeger kasteeldorp

Een historisch dorp dat tegenwoordig deel uitmaakt van de gemeente Geldermalsen. We vinden Gellicum voor het eerst genoemd omstreeks het jaar 983, als Gallinghem, in een oorkonde die de inkomsten van de abdij te Werden opsomt. Het staat vast, dat de Heerlijkheid Gellicum enige eeuwen daarna tot de landen van het geslacht Van Arkel heeft behoord. Omstreeks 1270 kwam het, door een deling tussen de zonen van Johan, heer Van Arckel, in het bezit van Johan van Heukelom.
Gellicum is een typisch kerkdorp, en vroeger een kasteeldorp. Het kasteel werd in 1802 afgebroken. Het wapen van de kasteelheer wordt echter nog steeds in ere gehouden. De kerk in het dorp is heel bijzonder, het is niet voor niets dat de bekende TV-serie ‘Dokter Tinus’ hier dan ook opnames heeft gemaakt. En het naastgelegen ‘Rechtshuis’ wordt veel gebruikt als trouwlocatie.

Historie & Bijzonderheden

Gellicum heeft de eigen dorpspomp in ere gesteld en staat naast het dorpshuis. Daar kun je ook terecht voor de jeu de boulesbaan en de speeltuin. Op deze centrale locatie in het dorp wordt op het naastgelegen veld ook het jaarlijkse dorpsfeest in mei gevierd. Een echt zomerfeest met feesttent en kermis.
Fietsend langs de Linge van Asperen naar Gellicum, zie je halverweg aan de overkant het dorpje Acquoy liggen. Het is een prachtige fietsroute met hier en daar mooie gezichten op de rivier. Op de heen- of terugweg, je moet er een keer doorheen fietsen. Op deze route tref je ook het watergemaal aan waar vele vissers hun populaire stekje hebben.
Het fort Herwijnen (Geofort) lig officieel in de polder van Herwijnen, maar als je niet beter zou weten denk je dat dit bij Gellicum hoort. Het fort ligt langs de Linge net buiten het dorp.

Links:
Geen

Hotspots in Gellicum ‘Uitgelicht’

 • Buurthuis Heerlijckheyt Gellicum

  Adres: Kerkweg 1, Geldermalsen

  Het buurthuis ‘de Heerlijckheyt’ wordt gebruikt door diverse verenigingen in Gellicum. De activiteiten van de biljartclub, de buurtvereniging, de jeu de boules club en de kookclub vinden wekelijks plaats op deze locatie. Het is eveneens mogelijk het buurthuis te huren voor vergaderingen, recepties, verjaardagen en zakelijke bijeenkomsten. Voor meer informatie en reserveringen: 0345-682542

 • RK Kerk Gellicum

  Adres: Kerkweg 5, Geldermalsen

  R.K. Kerk van Onze Lieve Vrouw Geboorte. Laat-gotische dorpskerk, in de huidige vorm ontstaan door verbouwing en uitbreiding van een oudere kerk in het begin der 16e eeuw. De kerk is uitwendig omstreeks 1860 ommetseld. De kerk betreft Religieus erfgoed en is een Rijksmonument.

 • Bed & Breakfast De Linge

  Adres: Lingedijk 51, Gellicum

  B&B de Linge is gevestigd op een prachtige plek aan de Linge in het Betuwse dorp Gellicum. Naast ons woonhuis, een oude boerderij, bevindt zich een autentieke kapschuur. Aan de achterzijde van deze kapschuur hebben wij een landelijke, zwart gepotdekselde schuur gebouwd in dezelfde stijl als de kapschuur. Op de eerste verdieping van deze schuur bevindt Lees meer [...]