Wapen van Hemmen

Liggend op een terp

Hemmen telt met buitengebied ongeveer 400 inwoners. Tegenwoordig maakt deze gemeente deel uit van de gemeente Overbetuwe. De kern van Hemmen maakt deel uit van een landgoed dat verder uit vrijstaande lintbebouwing, een kasteelpark, landerijen, bos en boomgaarden bestaat. De pittoreske kern ligt op een terp, rond een bijzonder kerkje. “Hier wordt de rust geschonken”, staat ingehouwen boven de kerkdeur.
Bezoekerscentrum ‘t Pakhuis is gevestigd in het oude fruitpakhuis op Landgoed Heerlijkheid Hemmen. De vrijwilligers van ‘t Pakhuis organiseren hier voor jong en oud activiteiten op het gebied van cultuur, natuur, milieu, historie, biodiversiteit en duurzaamheid.

Historie & Bijzonderheden

Het Kasteel Hemmen of ook wel het Huis van Hemmen is een voormalig kasteel dat ligt aan de Linge aan de westkant van het dorp. Het is niet bekend wanneer dit kasteel is gebouwd. Wel lezen we in de geschiedschrijving dat het kasteel rond 1452 door de Heer van Hemmen is verkocht aan de Heer Gerrit van Culemborg. Omstreeks 1752 wordt het kasteel een landhuis. Het kasteel is volledig verwoest aan het einde van de 2e Wereldoorlog. Een bezoek aan de kasteeltuin te Hemmen is zeer zeker de moeite waard, de toegang is vrij.
Gelegen naast het kasteelpark, vlakbij de Kasteeltuin, kun je in Hemmen culinair genieten bij Brasserie Heerlijkheid, ook met een heerlijk terras naast de dorpskerk. Hier kun je met regelmaat tevens terecht voor bijzondere avonden en activiteiten. En nostalgisch overnachten kun je bij B&B ’t Washuisje, een historische slaapplaats pal langs de Linge!
In de voormalige bakkerswinkel van Brasserie Heerlijkheid is winkel Soesa gevestigd. Soesa verkoopt kleurrijke en exotische fair trade woonaccessoires uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Hotspots in Hemmen ‘Uitgelicht’

  • Bed & Breakfast ’t Washuisje

    Adres: Kerkplein 10, Hemmen

    Terug in de tijd en de natuur! Voor liefhebbers van rust en eenvoud is het washuisje een fantastische plek om te overnachten. Dit washuisje werd vroeger gebruikt voor de baron van Kasteel Hemmen. Nu is het volledig gerenoveerd en kunt u hier met z’n tweeën in de bedstee slapen. Het ligt pal naast de Linge! Voor meer Lees meer [...]