Wapen van Heukelum

Het Kasteel en de Krakelingen

Het vroegmiddeleeuwse stadje Heukelum is gelegen aan de zuidelijke oever van de rivier de Linge ter hoogte van Oosterwijk en maakt evenals Asperen deel uit van de gemeente Lingewaal. Het stadje met zijn uit begin 16e eeuw daterend kasteel ‘Merckenburg‘, doet door zijn hoge ligging en compacte bouwwijze nog denken aan vervlogen tijden. De oude stadsmuren liggen onder de met gras bedekte taluds, omringd door een gracht. Het kasteel heeft vele malen dienst gedaan als locatie voor films en televisieproducties, zoals: Pommetje Horlepiep, De Brug en Wildgroei.
Maar Heukelum is natuurlijk ook bekend van het jachthaventje, de aanlegsteiger en het veer aan de Linge en niet te vergeten de Heukelumse Krakelingen, die alleen in de plaats zelf gemaakt worden door Bakkerij Bert van Voorden volgens traditioneel recept.

Het beeld van De Veerman in Heukelum

Historie & Bijzonderheden

Het fietspad langs de Linge eindigt bij het beeldje van de veerman en geeft een prachtig zicht op de rivier met aan de overkant het buurtschap Oosterwijk. Daar bevindt zich ook het voet-fietsveer. Tussen Heukelum en Oosterwijk vaart een voet-fietsveer over de Linge. Klik hier voor informatie over het veer en de vaartijden.
In het centrum van Heukelum tref je op de Y-kruising van de Gasthuisstraat en de Torenstraat maar liefst 3 historische panden aan, het Oude Stadhuis, het Smidshuis en het Drostenhuis.
De beroemde Appeldijk brengt u naar de mooiste plekjes van deze streek. U vindt daar onder andere een kleine brouwerij met proeflokaal, ’t Kuipertje.

Interessante links:
Voetbalvereniging

Hotspots in Asperen ‘Uitgelicht’

 • Kasteel Heukelum (Merckenburg)

  Adres: Heidensweg 1, Heukelum

  Heukelum en de legende van de landende zwanen….Volgens overlevering zag de stamvader van het roemruchte riddergeslacht Van Arckel in de twaalfde eeuw een koppel zwanen landen en kreeg hierbij een visioen dat hij aldaar een burcht voor zijn nageslacht moest bouwen. Zo verrees de Merckenburgh en nam begin dertiende eeuw de eerste Van Arckel als Heer Lees meer [...]

 • Oude Smidshuis Heukelum

  Adres: Gasthuisstraat 1, Heukelum

  Pand met hoog zadeldak vermoedelijk uit de 16e eeuw. Deed o.a. ook dienst als herberg. Was woning van de smid die zijn bedrijf uit oefende in de oude smidse. In de voorgevel een zeer oude gevelsteen waarschijnlijk afkomstig uit een in de nabijheid gelegen huis ‘Die Leeuwe’.

 • Oude Stadhuis Heukelum

  Adres: Voorstraat 2, Heukelum

  Stond hier reeds in 1593. De huidige zijgevels waren trapgevels. De tegenwoordige voorgevel is gepleisterd en gemoderniseerd in de 19e eeuw. In 1915 is het gebouw vergroot aan de achterzijde. Nadat het gebouw vervangen werd door het nieuwe stadhuis aan de overzijde kwam het in verval. Het kreeg in 1978 zijn tegenwoordige aanzien.

 • Rietput

  Adres: Achterweg, Heukelum

  De Rietput is een kleine recreatieplas aan de rand van het stadje Heukelum, vlak naast de Linge. Het is door de provincie Gelderland aangewezen zwemwater. Badseizoen: 1 mei t/m 30 september. Toegang: onbetaald, openbaar.

 • Kanoverhuur De Appelgaard

  Adres: Bloesemhof, Heukelum

  Vanaf Kanoverhuur de Appelgaard in Heukelum kunt u heerlijk door de betuwe kanoën, u vaart langs de weilanden, natuurgebieden en Hollandse waterlinie. Onze instapplaats bevindt zich midden in de natuur. Langs de Linge zijn er diverse plaatsen waar u uit de kano kan om bijvoorbeeld te picknicken. Wij verhuren Canadese kano’s, dit zijn 2 á 3 persoonskano’s Lees meer [...]

 • Lingesloep Leerdam

  Adres: Appeldijk 17A, Heukelum

  Bij ons kunt u sloepen huren op de Linge voor dagtochten, voor meerdaagse sloepentochten of voor een dagdeel. Wij hebben 7 door ons ontwikkeld en gebouwde sloepen in de verhuur die van ons de merknaam Lingesloep gekregen hebben. Een geheel verzorgde lunch, diner of BBQ aan boord behoort ook tot de mogelijkheden.De Lingesloepen zijn in diverse maten/grootte Lees meer [...]

 • Jachthaven de Wiel Heukelum

  Adres: Lingewal, Heukelum

  Op dit moment is het helaas onbekend wat wel en niet mogelijk is voor wat betreft aanlegmogelijkheden. Zodra hier meer over bekend is, zullen wij dit hier bijwerken. Wat wij tot nu toe hebben kunnen achterhalen is dat deze jachthaven alleen toegankelijk is voor leden van W.S.V. De Wiel. Tegenover deze jachthaven, aan de overkant van het water, Lees meer [...]

 • Brouwerij Proeflokaal ’t Kuipertje

  Adres: Appeldijk 18, Heukelum

  Wij hebben een kleine brouwerij met een leuk proeflokaal in Heukelum. We brouwen verschillende soorten bier, afhankelijk van het seizoen en de smaak van de brouwer. Bieren die we regelmatig hebben zijn: Linge’s Bruin, een tripel van 8 % Lecker Pils, een pils van 5 % Blondie, een blond bier van 6.5 % Nicks, een tripel van 7.5 Lees meer [...]

 • Heukelumse Krakeling

  Adres: Gasthuisstraat 2, Heukelum

  Die moet je echt proeven, een lekkere krokant krakeling voorzien van een suikerlaagje en zacht van binnen. Deze smaakt echt naar meer! De Krakelingen worden gebakken door Berry van Voorden, volgens traditioneel recept! En zijn te koop in de winkel van Brood- en Banketbakkerij Bert van Voorden. Beiden hebben de zaak in het voormalig ‘Drostenhuis’ in het centrum van Heukelum.