Kombord van Opheusden

Welkom in Opheusden

Het kerkdorp Opheusden heeft ongeveer 6000 inwoners en is daarmee de grootste plaats binnen de gemeente Neder-Betuwe. In het dorp staat het gemeentehuis. Behalve de Linge ligt het dorp nabij de zuid-over van de Nederrijn. Het vlakke landschap wordt door de rivieren gekenmerkt.
Opheusden kan als een kerkdorp worden gekenschetst omdat het is opgebouwd rondom de Nederlandse Hervormde Kerk. Deze pseudobasiliek werd in de 15e en 16e eeuw in gotische stijl opgetrokken. Het gewelf wordt gevormd door één dak, steunend op drie beuken.
Ten westen van de bebouwde kom ligt Fort De Spees.
De Spees is een verdedigingswerk met een lange geschiedenis, het dateert uit de 17e eeuw. Het was onderdeel van de 2e verdedigingslinie die gebouwd is ter bescherming van de Hollandse linie. Deze 2e linie liep vanaf de Zuiderzee naar de Grebbeberg en later tot Ochten.

Interessante links:
Winkeliers Vereniging

Hotspots in Opheusden ‘Uitgelicht’

  • Recreatiepark De Linie

    Adres: Markstraat 3A, Opheusden

    Bij ons kunt u kiezen uit een sfeervolle ‘bed & breakfast’ kamer, een vakantiehuisje of een plaats voor uw tent of caravan. Op het terrein is ruimte voor de kinderen om te spelen en voor de nodige waterpret. De Linie biedt op eigen terrein zwem- en visgelegenheid. Recreatiepark De Linie ligt op historische grond. Tegen de camping Lees meer [...]

  • Recreatiepark De Markplas

    Adres: Markstraat 1, Opheusden

    De Markplas is een familiecamping met toeristische plaatsen voor tent en caravan, seizoensplaatsen en plaatsen voor stacaravans. Een mooi ruim opgezet park waar u heerlijk tot rust kunt komen. Voor natuurliefhebbers een uitstekende plek. En komt u voor de gezelligheid, ook dan voelt u hier zich snel thuis. Het park heeft een prachtig natuurwater, waarin kan worden Lees meer [...]